Son yılların en büyük yatırımı Yeni Çeltekte yapılıyor.
Türkiye Maden İş Sendikası Yeni Çeltek Şube Başkanı Gülahmet Güven yaptığı açıklamasında, Yeni Çeltek Linyit İşletmesinin Rödovans karşılığı 35 yıllığına Soma Holdige devredildiğini söyledi.
Yeni Çeltek Linyit işletmesinin dünü, bu günü ve yarını hakkında bir röportaj gerçekleştirdiğimiz Güven, kömür işleme potansiyeli, istihdam ve ekonomik bakımdan yeni dönemin daha verimli olacağını söyledi.
Yeni Çeltek Şube Başkanı Gülahmet Güven yaptığı açıklamalarda şunları kaydetti:
1955 yılında kurulan işletme özellikle 1990 yılından sonraki dönemde ciddi dar boğazlara girerek zamanla 800-1000 kişiyi çalıştıran işletme şu anda 305 kişi çalıştırır duruma düşmüş ve son 20 yıldır da zarar ederek işletmeye bağlı Sorgun Yeni Çeltek işletmesinin takviyesi ile bu güne kadar faaliyetlerini devam ettirmiş ve Yeni Çeltek işletmesi 2012 yılını 7 milyon zararla kapatmıştır.
Mevcut işletme artık son dönemlerini yaşar duruma gelmiş, mevcut işletilebilir rezervine göre 6 yıllık bir ömrü kalmıştır. İşletmenin geleceğiyle ilgili son 10 yıldır bir arayış içerisine girilmiş ama bu işletmenin kendi başına ayakta duramayacağı teknik raporlara göre ortaya çıkmış çalışan sayımızda tarihinin en az sayısı olan 305 işçi sayısına düşmüştür. Mevcut durumun devam etmesi halinde ekonomik sebeplerden dolayı yeni işçi alımı yapılamıyordu.
Mevcut işletmecilik sistemi olarak teknolojiye de ayak uyduramamış, imkanlar olmadığından hiçbir yatırım yapılamamıştır.
Çalışanlar açısından bakıldığında görünmez bir sona doğru gidilmekte, maddi olarak burayı destekleyen Sorgun Açık İşletmesinin de 5 yıllık bir rezervi kaldığından çözüm arayışları hızlanmış bu süre zarfında da Merzifon Kayadüzü mevkideki Yeni Çelteğe ait kömür sahalarında sondaj çalışmaları yapılmış, yaklaşık 1 yıldır süren sondaj çalışmaları sonunda sahanın tamamının sondajı yapılmasa da yapılan mevcut alandaki verilere göre 850 metre derinlikte 5 bin ile 5 bin 500 kaloriye sahip yaklaşık 50 milyon ton civarında bir kömür rezervi tespit edilmiş olup, bu sahanın işletilebilmesi için bir maliyet oranı çıkarılmış, yaklaşık 85 milyon Avro civarında bir yatırım gerektiğinden bu yatırımda Yeni Çeltek işletmesi tarafından yapılamayacağından dolayı Enerji Bakanlığının da bizzat bu bölgede mutlaka bu kömürün Türkiye Kömür İşletmelerinin(TKİ) önderliğinde çıkarılması, hatta komple bölgeye hitap edecek bir Termik Santralinde kurulması yönündeki düşünceleri neticesinde bu saha ile ilgili yerli ve yabancı 3-4 firma müracaatta bulunmuş olup bu firmalardan kimisi “işçisi hariç sahayı alırız”, kimisi de “siz işçinin tazminatını verin, biz kendi şartlarımızda işçi çalıştırırız” gibi teklifler sunmuşlardır.
Sendika olarak bu süreç boyunca tavrımız mevcut çalışan arkadaşlarımızın (305 işçi) hiçbir hak kaybına uğramadan aynı şartlarda ve aynı imkanlarla bütün kazanılmış hakları korunarak bir çözüm bulunması yönündeki tavrımız bölgemizin siyasilerine ve Yeni Çeltek Linyit işletmesinin yetkililerine bu konudaki hassasiyetlerimizi ilettik.
Bu işletmenin geleceğiyle ilgili karar alınırken bu taleplerimiz mutlaka dikkate alınması gerektiğini aksi halde bölgemiz de ciddi manada istihdam, ekonomik ve toplumu huzuru bakımından sıkıntılar olabileceğini tüm yetkililere ilettik.
Gelinen nokta itibariyle; “bu ay maaşımızı alabileçekmiyiz ?” sonumuz ne olacak ?” bu işletme ne zaman kapanacak ?” gibi düşünceleri inşallah yaşamadan tüm işçilerimizin aynı haklarla beraber Yeni Çeltek Linyit A.Ş.’nin garantörlüğünde şu an 305 kişi çalışanı olan işletmenin en geç 2 yılın sonunda en az 1.500 kişinin çalıştığı bir işletmenin oluşması biz çalışanlar ve bölg